tudományos-szakmai folyóirat

Finszter Géza – Korinek László: A rend kedvéért


Szerző(k): Kiss Anna

Finszter Géza és Korinek László most megjelent könyvükben az elmúlt négy évtizedet (1977–2019) átölelő korszakból válogattak saját írásaik közül. Műfaját tekintve antológia, tárgya pedig a bűnügyi és a rendészettudomány.

A kötet megjelenésének célja, hogy a korábban csak a szűkebb szakmai körök előtt ismertté vált számos tanulmány most egy szélesebb olvasói tábor kezébe kerülhessen. A jelenlegi kiadás további érdekessége, hogy két olyan írás is szerepel benne, mely eddig sehol sem volt olvasható.

Ahogy Babits egy korabeli antológia kapcsán írta, most is igaz a költő minden szava, miszerint olyan gazdagságról van itt szó, „amellyel bármely piacra büszkén állhatunk”.1S azzal, hogy a már megjelent tanulmányok most időrendben egymás után következnek, nemcsak a tartalmi gazdagság a szembetűnő, hanem a különböző időszakok egyfajta megmérettetése is mérlegre kerül, akár rendészettudományi, akár kriminológiai témáról legyen szó. A rendőrségi szervezetről írtak például másképpen hatnak a kilencvenes évek előtt és után, de még a századfordulót megelőzően vagy azt követően is. Az olvasó számára a jogszabályok változásai és azok kritikai elemzései érthetőbbek lesznek ugyanis, ha azokat folyamatos változásokban látja. Ugyanez vonatkozik a bűnmegelőzési stratégiákra, vagy akár a bűnüldözés alkotmányos alapjaira, amely stratégiák és alapok a törvénymódosításoknak köszönhetően az egyes korszakokban más és más jelleget öltöttek.

Azáltal, hogy az azonos témákra vonatkozó feldolgozás különböző időkben történt, és ezeket most egy tanulmánykötetben olvashatjuk, ez minőségileg többet tesz hozzá, mintha csupán a különböző helyeken megjelent tanulmányokat egymás mellé helyeznénk. Az egy könyvbe szerkesztés tehát önálló művet hozott létre.

Ahogy a kötet elején Vékás Lajos is írja az előszóban, a könyv „megnyitja a lehetőséget arra, hogy a rendészettudománnyal és bűnügyi tudománnyal foglalkozó egyetemei és főiskolai oktatók és hallgatók, valamint e tudományos diszciplínák iránt érdeklődő jogászok és szakemberek is olvashassák a magas színvonalú tanulmányokat”. Ajánlását így folytatja: „A demokratikus berendezkedésű államokban a rendészet és a rendvédelem nem a politika által monopolizált területek. Az államigazgatásnak ez az ága ugyanúgy tudományos elemzés tárgya, mint az országos és a helyi közigazgatás, a szakirányú igazgatás valamennyi ága. Ezt az eszményt évtizedek óta magas szinten jelenítik meg műveikben a jelen kötet szerzői, a rendészettudomány legjelentősebb hazai művelői.”

A könyv hatalom!” – vallja a régi közmondás, mely mögött leginkább egyfajta szellemi fegyver, vagy még inkább varázserő értendő. Varázserő, amelyet körülleng a tisztelet, az olvasó érzése a szerzők iránt egy olyan korban, amikor a Gutenberg-galaxis fénye már alig pislákol. A digitalizáció korszakában a nyomtatásban megjelenő és tiszteletet kiváltó művek további szerepe ugyanis, az eddigieken túlmenően, hogy Marshall McLuhan2 jóslata ellenére hirdessék a nyomtatott könyv mindent legyőző diadalát.

A most megjelent kötet A rend kedvéért címet kapta, de lehetett volna más is a borítóján:

Ez az, amivel szolgálni tudunk

Kiss A. PhD, tudományos főmunkatárs, OKRI

  1. Babits M.: Könyvről-könyvre. Antológia. Nyugat, 1923/6.
  2. Marshall McLuhan szerint a könyvek hamarosan elveszítik jelentőségüket. McLuhan, M.: A Gutenberg-galaxis. Trezor, Budapest, 2001.


Your browser does not support the canvas element.