tudományos-szakmai folyóirat

Természetkárosítás a jogalkalmazók aspektusából


Szerző(k): Tilki Katalin

Az Országos Kriminológiai Intézet gondozásában jelent meg a Természetkárosítás a jogalkalmazók aspektusából című konferenciakiadvány, Tilki Katalin tudományos munkatárs szerkesztésében.

A kötet a 2021 októberében megrendezett konferencián elhangzott előadások szerkesztett változatát közli, ugyanabban a sorrendben, ahogyan a rendezvényen az előadások elhangoztak.

Bándi Gyula:

Természetkárosítással kapcsolatos ügyek a jövő nemzedékek szószólójának praxisában

Riskó Andrea – Herczeg Zoltán:

Természetkárosítással kapcsolatos tapasztalatok

Teszár László:

A természetvédelem az ügyészi feladatok tükrében

Várhegyi Éva:

A természetkárosítási bűncselekmények elbírálásának gyakorlati problémái

Tilki Katalin:

A természetkárosítás bűncselekménye felderítésének és vizsgálatának kérdései

Zsigmond Csaba:

A veszélyeztetett fajok nemzetközi illegális kereskedelmének tendenciái

Daróczi István:

Természetkárosítás a nyomozó szemszögéből

Kovácsné Simon Szilvia:

A természetkárosítás elleni fellépés: ellenőrzési tapasztalatok, felmerülő
problémák

A kötet célja, hogy a természetkárosítás kapcsán felhívja a figyelmet az elméleti és gyakorlati problémákra, továbbá a természet megóvása érdekében (tovább) javítsa a hatóságok közötti együttműködést, ha nem is elsősorban, de azzal mindenképpen, hogy a konferencia előadói (és így a szerzők) éppen ezekről a területekről érkeztek: a teljes felsorolás nélkül, például az Agrárminisztérium Nemzeti és Tájvédelmi Főosztályáról, a Legfőbb Ügyészségről, a Nemzeti Nyomozó Irodából és a NAV Központi Irányítás Rendészeti Főosztályáról.

A kiadvány a természet védelmének különböző dimenzióit tárja az olvasó elé, bemutatva ezen belül a különféle szakmai tapasztalatokat is.

Ahogy a könyv előszava is írja, a szerzők többek között kitérnek „a fajok sokszínűség megőrzési kötelezettségének fontosságára, a nemzetiparki igazgatóságok nélkülözhetetlen munkájára; az ügyészi munka komplex szemléletére; a természetkárosítási bűncselekmények bírósági szakaszában jelentkező problémákra; a témával kapcsolatos kutatások fontosságára, továbbá a veszélyeztetett fajok nemzetközi illegális kereskedelmének fő tendenciáira; a nyomozati eljárásokban megmutatkozó nehézségekre, a felvetődő kérdésekre és a vámeljárás ellenőrzési tapasztalataira.”

Tilki Katalin (szerk.): Természetkárosítás a jogalkalmazók aspektusából. OKRI, Budapest, 2022. https://www.okri.hu/images/stories/konyvajanlo/2022/Tilki/TK_websec.pdf


Your browser does not support the canvas element.