tudományos-szakmai folyóirat

Lajtár István – Szűcs András: Büntetés-végrehajtási jog Jogi szakvizsga felkészítő kötet


Szerző(k): Havasi Sára

Az Igazságügyi Minisztérium által közzétett szakvizsga tételsor 2022 júliusában történt hatályosítását követően, annak változásait figyelembe véve 2022 őszént jelent meg Lajtár István és Szűcs András szerzőpáros gondozásában a Büntetés-végrehajtási jog című szakvizsga felkészítő kötet 4., átdolgozott kiadása.1  A Patrocinium Kiadónak köszönhetően immáron negyedik alkalommal megjelenő szakvizsga felkészítő kötet több éve segíti a jogi szakvizsgák ’B’ részvizsgájának büntetés-végrehajtási jog tárgyából történő eredményes felkészülést. A szakvizsga felkészítő kötet különlegessége, hogy annak lektorálását – a kötet korábbi három kiadásához hasonlóan – Prof. Dr. Vókó György, a magyar és a nemzetközi büntetés-végrehajtási jog elismert kutatója végezte, 2021. évben bekövetkezett tragikus haláláig.

Mivel a kötet alapvető célja a szakvizsgára való felkészítés, ezért az egyes fejezetek követik a szakvizsga tételsor egyes tételeit, ily módon megkönnyítve a szükséges joganyag tétel szerinti elsajátítását. Az Igazságügyi Minisztérium által közzétett tételsor 29 tételt tartalmaz a büntetés-végrehajtási jog tárggyal kapcsolatban, ennek megfelelően a szakvizsga felkészítő kötet is 29 fejezetből épül fel, amely a kötet átláthatóságára és jól tagoltságára is utal. Az egyes fejezetek tartalmazzák az elsajátítandó joganyagot és a megértéshez szükséges professzionális, de könnyen értelmezhető magyarázatot, továbbá azon bírói joggyakorlatot – az Emberi Jogok Európai Bíróságára vonatkozó ítéleteire is kiterjedően – és alkotmánybírósági határozatokat, amelyeknek az ismerete a szakvizsgán alapvető elvárás. Ezen felül a felkészítő kötet alkalmas arra is, hogy büntetés-végrehajtási jogból az írásbeli vizsga és sikeresen teljesíthető legyen.

Bátran kijelenthető, hogy a kötet nélkülözhetetlen kelléke az eredményes felkészülésnek, hiszen mindkét szerző a jogi szakvizsgabizottság tagja és a büntetés-végrehajtási jog területén több tízéves elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, amely a felkészítő kötet megalkotásakor is szempontot jelentett abban a tekintetben, hogy olyan ismeretanyagot foglaljanak benne össze, amely a vizsga sikeres letételében valamennyi jelöltnek segítségére lehet. Nem mellesleg az új Büntetés-végrehajtási Kódex szabályozási technikája, szerkezeti felépítése nehezen követhető és értelmezhető lehet azon jelöltek számára, akik a joggyakorlati idejüket nem a büntetés-végrehajtás területén töltötték, azonban a felkészítő kötetet használva a Bv. Kódex rendelkezéseinek átlátható rendszerben való megértése elérhető célkitűzés lehet számukra is.

A kötet címe alapján azt gondolhatnánk, hogy az ismertetett kötet kizárólag a szakvizsgára való felkészüléshez nyújthat segítséget, azonban az egyetemi kollokvium teljesítéséhez, vagy akár a tudományos kutatások során is ajánlatos lehet forgatni.

A szakvizsga minden jogász életében vízválasztó és nagy megmérettetés is egyben. A sikeres vizsga több körülmény együttes összhatásán múlik, amelynek az egyik elengedhetetlen eleme a tudásanyag precíz elsajátítása, amelyhez a bemutatott szakvizsga felkészítő kötet is hozzá kíván járulni.

Havasi Sára, alügyész, Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség; doktorandusz, Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

  1. Lajtár István – Szűcs András: Büntetés-végrehajtási jog – jogi szakvizsga felkészítő kötet. 4., hatályosított kiadás. Patrocinium Kiadó, Budapest, 2022.


Your browser does not support the canvas element.