tudományos-szakmai folyóirat

Bűnügy-történeti konferencia Kolozsváron


Szerző(k): Mészáros Ádám

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Intézete bűnügy-történeti konferenciát hirdetett 19-21. századi, Kelet-Közép-Európában elkövetett bűnesetek történettudományi, jogtörténeti, kriminológiai, büntetőjogi avagy kriminalisztikai szempontú megvitatása céljából.

A rendezvényre Kolozsváron, 2019. október 10. és 12. napja között került sor. Az előadók nagy része a magyarországi egyetemek oktatói közül érkezett, de képviseltette magát a magyar ügyészi szervezet, illetve maga a szervező egyetem is.

A konferenciára látogatókat a csütörtöki hosszú út után Kádár Hunor adjunktus köszöntője, majd Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész Kányádi Sándor szellemét megidéző szerzői és előadóestje fogadta.

Az előadók pénteken és szombaton délelőtt mutathatták be az általuk választott esethez kapcsolódó problémakört harminc-harminc percben.

Az első előadások a betyárság témakörét járták körbe: Balogh Elemér1 az utolsó zalai betyár, Savanyú Jóska; Nánási László2 pedig Rózsa Sándor életét, bűneit, a velük szembeni büntetőeljárások menetét és kimenetelét ismertette.

Fenyvesi Csaba3Bagó Péter4 közreműködésével – a nyomozással kapcsolatos alapvető elméleti ismeretek felvázolását követően egy híres pécsi emberölési ügyet elemzett kriminalisztikai szempontból. A konferencián ismertetett esetek közül ez az ügy volt az egyetlen, amely nem zárult sikerrel: az elkövetőt 1974 óta nem sikerült azonosítani.

Az emberöléshez kapcsolódóan két rablógyilkosság is szerepelt a programban. Elsőként Borbély Tamás5 dolgozott fel egy győri esetet 1945-ből, majd Mészáros Ádám6 ismertette a Mailáth György néhai országbíró elleni bűntettek büntetőjogi megítélését.

Szintén a büntetőjog fonalát gombolyította tovább Ambrus István7, aki egy konkrét eset (az ún. csirke-per) kapcsán a Magyar Királyi Kúria korabeli döntvényét vette elő és fejtette ki az alaki és az anyagi bűnhalmazat problémáira vonatkozó álláspontját.

A rablógyilkosságok mellett a sorozatgyilkosok is napirendre kerültek. Előbb a kolozsvári egyetem képviseletében Kádár Hunor8 mutatta be egy híres helyi ügy tényállását, nyomozási nehézségeit és a „kalapácsos emberként” elhíresült gonosztevő elítélésének körülményeit; majd Varga Árpád9 a „martfűi rém” tettei kapcsán beszélt a végül ártatlannak talált Kirják János elítéltetésének okairól és következményeiről.

A konferencia másodnapját Domokos Andreának10 a Pécsi Tudományegyetem gyógyszerészhallgatója ámokfutásáról szóló előadása nyitotta. Őt Sivadó Máté11 követte, aki a vietnámi drogmaffia magyarországi ténykedéséről beszélt.

A programot Sallai János12 előadása zárta, aki a magyar rendészet történetét tekintette át a 19. század közepétől a 20. század végéig, két jeles személyiség, Karvasy Ágoston, illetve Szamel Lajos munkásságát állítva a kezdő- és a végpontba.

A barátságos hangulatú konferencia előadásaiból a szervezők tanulmánykötet megjelentetésére tettek ígéretet. Ebből a téma iránt érdeklődők részletesen megismerhetik majd a fentebb épphogy csak felvetett eseteket.

Mészáros Á. PhD, osztályvezető-helyettes, Büntető Jogtudományok Osztálya, OKRI

  1. Tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE)
  2. Főügyész (Bács-Kiskun Megyei Főügyészség); címzetes egyetemi docens (SZTE)
  3. Egyetemi tanár (PTE)
  4. Egyetemi tanársegéd, doktorandusz (BCE)
  5. Tudományos munkatárs (Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér, Győr)
  6. Tudományos főmunkatárs (OKRI)
  7. Egyetemi docens (ELTE)
  8. Egyetemi adjunktus (Sapientia EMTE)
  9. Főügyész (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség)
  10. Intézetvezető egyetemi tanár (KRE)
  11. Egyetemi adjunktus (NKE)
  12. Tanszékvezető egyetemi tanár (NKE)


Your browser does not support the canvas element.