tudományos-szakmai folyóirat

A kiberbűnözés, korrupció és pénzmosás elleni angol nyelvű szakjogász képzésről


Szerző(k): Ügyészi Hírek

A kiberbűnözés, korrupció és pénzmosás elleni angol nyelvű szakjogász képzésről

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Deák Ferenc Jogi Továbbképző Intézete 2020. szeptemberi kezdettel, a jogterület elismert képviselőinek oktatói közreműködése mellett, 2 féléves „Kiberbűnözés, korrupció és pénzmosás elleni szakjogász” („Combating Cybercrime, Corruption And Money Laundering”) angol nyelvű szakirányú továbbképzési szakot indít.

A 60 kredites, jogász végzettségű hallgatók számára szakjogász diplomát nyújtó továbbképzési szak sikeres elvégzése az LL.M. cím viselésére jogosító oklevél megszerzésével jár.

A szakirányú továbbképzés a jogász szakképzettséggel rendelkező szakemberek számára olyan széles körű jogi ismereteket kíván adni, amelyek nélkülözhetetlenek a 21. század bűnözésének kihívásaiban. Tekintettel a technikai fejlődés következtében kialakuló új bűnözési formákra, módszerekre vagy éppen bűncselekményekre, az új jelenségekkel, valamint a régi jelenségek új formáival találkozó szakemberek részéről is számos olyan új ismeretet követelnek, amelyek a korábbiakban nem voltak részei a jogászképzésnek, és amelyek a modern büntetőeljárásban elengedhetetlenek. A képzés a jogi egyetemi alapokat magasan meghaladva, ám az ott megszerzett ismeretekre épülve foglalkozik az oktatott tárgyak vonatkozásában a szoros kapcsolatban álló jogterületek (büntetőjog, büntetőeljárási jog, kriminalisztika, kriminológia) elméleti és aktuális gyakorlati kérdéseivel. Az oktatás a külföldi hallgatók esetében pedig alapképzési szinten kiterjed a magyar büntetőjog-rendszer lényeges elemeinek az ismertetésére, valamint ablakot nyit Európára, és a fő tárgyak vonatkozásában megismerteti a hallgatókat az alapvető európai kérdésekkel.

A szakirányú továbbképzés célja olyan jogi szakemberek, hazai és külföldi gyakorló jogászok, hatósági jogászok, nyomozók, ügyészek és bírák oktatása, akik képesek a munkájuk során a korrupciós, pénzmosást érintő, valamint a kiberbűnözéssel kapcsolatos bűncselekmények többoldalú értelmezésére és a megfelelő jogi válasz gyors megtalálására. A képzés során a hallgatók képet kaphatnak a joggyakorlat válaszaira váró, a téma szempontjából legfontosabb kérdésekről, illetve az ezekre adható alternatív megoldásokról. Ezen alternatívák feltárása és jogi, kriminológiai, valamint gazdasági hatásaik bemutatása szolgáltatják elsősorban a példát a jogi és interdiszciplináris elemzésekhez.

A képzés az elméleti tudás átadása mellett gyakorlat- és problémaorientált szkillek kialakulását is segíti. Így konkrét példák, hazai és nemzetközi jogesetek feldolgozásával elérhető, hogy a hallgatók a jövőben képesek legyenek önálló jogalkalmazói munkára, a tanult elméletek és módszerek alkalmazásával a releváns tények és összefüggések feltárására, az okozati összefüggések helyes értékelésére és abból megfelelő jogi következtetések levonására.

A képzés 2020. szeptember 14-én kezdődik azoknak a külföldi hallgatóknak, akik nem magyar egyetemen szereztek jogi diplomát. Ez az első modul olyan átfogó tananyag, amely az európai uniós jog, a magyar jog és általában az európai kontinentális jog és büntetőjog alapvetéseiről szól. Ennek a kurzusnak a teljesítése a nem-európai jogi diplomával érkező hallgatók számára kötelező. Az első modulban két hét alatt, azaz 2020. október elejéig minden alapvető ismeretet elsajátítanak a külföldi hallgatók annak érdekében, hogy az októbertől induló további modulokban oktatott szaktárgyakat megfelelő módon tudják követni. A képzés első moduljában (2020. szeptember 14-től 2020 októberéig) minden nap nagy óraszámban tartanak órákat az előadók a külföldi hallgatóknak, a többi modulban pedig 2020 októberétől minden pénteken, azaz heti egy képzési napon lesznek az órák. A második modultól kezdve, azaz október elejétől a hét többi napján az órák látogatása mellett egyéni munka és tananyag feldolgozására is kell számítaniuk a hallgatóknak.

Az első félév szorgalmi időszaka 2020. december 12-ig, a téli vizsgaidőszak 2020. december 14-től 2021. január 30-ig tart. A számonkérés történhet szóbeli és írásbeli vizsga keretében, de beadandó házi dolgozat elkészítésével is, a tárgyat jegyző oktató döntésének megfelelően. A második szemeszter 2021 februárjában kezdődik, és a tömörített oktatás várhatóan március végéig tart. A második félévben a rendes vizsgaidőszak május közepétől kezdődik, záróvizsgát június végéig lehet tenni. A záróvizsga keretében kell megvédeni a szakdolgozatot is.

További részletes információkat a www.jak.ppke.hu/deak internetes oldalon olvashat az érdeklődő.


Your browser does not support the canvas element.