tudományos-szakmai folyóirat

Nemzetközi együttműködés korrupciós ügyekben


Szerző(k): Bányai Krisztina

A Korrupció Elleni Küzdelemben részt vevő Ügyészek Hálózata (NACP) keretében hangzottak el ebben a szekcióban előadások, Nemzetközi együttműködés korrupciós ügyekben címmel.

A szekció elnöke Kamran Alijev, az azerbajdzsán legfőbb ügyész helyettese, a levezető elnöke pedig lsfandiyar Hajiyev vezető ügyész volt a Korrupcióellenes Igazgatóságtól, szintén Azerbajdzsánból. Az előadók között az alábbi személyeket kell megemlítenünk:

Kwek Mean Luck államügyész helyettes, Legfőbb Ügyész Kabinet, Szingapúr;

Noordin Haji, az ügyészség igazgatója, Kenya;

David Leung, az ügyészség igazgatója, Hong Kong speciális közigazgatási régió, Kína;

Chris Toth, a NAAG ügyvezető igazgatója, USA;

Eduardo Riggi, büntetőügyekben másodfokon eljáró legfőbb ügyészségi ügyész, Buenos Aires autonóm városa, Argentína.

Az NACP a vesztegetési és korrupciós bűncselekményekkel foglalkozó ügyészek világhálózata, akik megosztják egymással a tudásukat és tapasztalataikat a pénzmosás elkövetőivel, bűnsegédeivel, felbujtóival szembeni vádeljárás, valamint a bűncselekménnyel okozott, de meg nem térült kár helyreállítása terén. Az NACP-ülés a nemzetközi együttműködés kérdését vizsgálta a korrupciós esetek vonatkozásában.

A korrupciós ügyek gyakran több joghatóságot érintenek, és a sikeres kezelésükhöz szükséges elem a hatékony nemzetközi együttműködés. Az előadók a nemzeti nyomozó és vádhatósági szervek rendszerszintű kihívásaira mutattak rá, ahol a nagyobb, bonyolultabb eseteknek már nem kizárólag országon belüli vonatkozásai vannak.

A Kenyai Ügyészség igazgatója a szervek közötti együttműködés prioritását emelte ki, ami a nyomozó hatóságok kapcsolatának javulását, és korrupciós ügyekben érintett magas rangú köztisztviselők sikeres bíróság elé állítását eredményezte.

Argentína kiemelte a különféle intézményi és társadalmi szereplők bevonásának szükségességét, hogy a polgárok számára lehetővé váljon az etikai programok fejlesztésében való részvétel, amely hozzájárul a törvényesség kultúrájának kialakításához.

A határokon átívelő korrupció leküzdésében a kölcsönös jogsegély fontossága a Nemzetközi Ügyek Hivatala (OIA), az Egyesült Államok Központi Hatósága és az Igazságügyi Minisztérium szerve munkájának áttekintése kapcsán kapott figyelmet. Az ülés feltárta az olyan nemzetközi szervezetek tevékenységét, mint az Interpol, valamint az Etikai és a Közintézményi Központ (CEPI), amely a NAAG képzési és kutatási részlege.

Az előadók információkat osztottak meg olyan kevésbé formális eszközökről, amelyek felhasználhatók a korrupció leküzdése érdekében, ideértve a joghatóságok párhuzamos nyomozásait, illetve a média fontos szerepét, ami feltárhat egyes korrupt tevékenységeket. Az egyik előadó a korrupcióellenes ügyek kivizsgálásáért felelős személyek közötti közvetlen együttműködési mechanizmusok bevezetését javasolta, megkönnyítvén az információcserét.

Azerbajdzsán kiemelte az olyan nemzetközi és a regionális ellenőrzési szervezetek, mint a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO), valamint a Pénzmosás elleni intézkedések és a Terrorizmus finanszírozásának értékelésében jártas Szakértők Bizottsága (MONEYVAL) jelentős mértékű hozzájárulását és a törvényhozási, továbbá az intézményi reformok szerepét.

Bányai Krisztina PhD, főügyészségi ügyész, az ÜOE NB titkára (2019–2020), a nemzetközi kapcsolatok alelnöke (2020-)


Your browser does not support the canvas element.