tudományos-szakmai folyóirat

A Manhattani Ügyészség működése¹


Szerző(k): Cyrus Vance

A Manhattani Ügyészség három részre, Nyomozó Osztályra, Tárgyaló Osztályra és Fellebbezési Osztályra oszlik. Összesen 542 ügyészt, 80 rendészeti munkát végző személyt és 870 fő támogató személyzetet foglal magában. Az ügyészség proaktív fellépését a szervezeten belül létrehozott speciális egységek biztosítják.

A Stratégiai Bűnüldöző Csoport az intelligencia-vezérelt ügyészség elvét szem előtt tartva, egy cél érdekében egyesíti a rendelkezésre álló erőforrásokat. Céljuk a bűncselekmények – különösen az erőszakos jellegűek – visszaszorítása naprakész információk megosztásával, szoros együttműködésben a rendészeti és közösségi szervekkel.

A Manhattanben elkövetett emberölések száma 55 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben. 1990-ben 503 regisztrált emberölés történt, amelyhez képest 91,8 százalékos visszaesést mutat a 2015-ben rögzített 41 eset. 2010 és 2014 között különböző bandák összetűzései során 10 haláleset történt; 46 személy nem halálos sérülését okozó, valamint 27 személyi sérülést nem követelő lövöldözést regisztráltak, ezért különösen jelentős az az eredmény, hogy hat év alatt 360 bandatag ellen emeltek vádat.

A Számítógépes Bűnözés és Személyiséglopás Elleni Csoportot az érintett bűncselekmények nagy száma miatt hívták életre 2010-ben, hiszen az ide tartozó ügyek adják a feljelentések 25 százalékát. A csoport szakmai segítséget és képzést nyújt az ügyészség tagjainak. Emellett hosszú távú stratégiai nyomozásokat folytat nagy értékű célpontokkal kapcsolatosan, így a számítógép-feltörés és jogtalan behatolás, a számítógépes rendszer ellen elkövetett csalás, a pénzmosás, a csekk- és bankkártyahamisító-körök, a gyermekprostitúció kihasználása, valamint a gyermekpornográfia területén.

A Manhattani Ügyészségen a számítógépes felderítő tevékenységet 15 speciálisan ezen a területen dolgozó ügyész, 15 elemző, 6 ügyészségi nyomozó, 7 rendőrnyomozó, 1 fő – mint London város rendőrnyomozója –, a számítógépes laboratórium és számítógépes szaktudással rendelkező egység végzi.

A Számítógépes Felderítő Egység a dark weben vásárló, eladó és kereskedő tevékenységet végző bűnelkövetők ellen nyomoz személyes azonosításra alkalmas adatok, bankszámla- és bankkártya-információk, kártevő szoftverek, hálózatok és szolgáltatások, hamisított személyes dokumentumok vizsgálatán keresztül. Ennek elvégzéséhez az egység tagjai tudással rendelkeznek a terület kulturális és nyelvi jellemzőiről, technikailag felkészültek az elektronikus felületek megfelelő használatához és az elkövetők gyengeségeinek kiaknázásához, amit speciális eszközök birtokában és különleges adatbázisok használatával teljesítenek.

Az egyesült királyságbeli London és a Manhattani Ügyészség között létrejött Transzatlanti Bűnüldözési Kezdeményezés keretein belül a két szerv információt, szakembereket és képzési anyagokat oszt meg. Közös nyomozások is létrejöhetnek olyan bűncselekmények esetén, amelyek érintik mind Manhattan, mind London lakosait, valamint közösen nyomoznak a befektetési csalás és a számítógépes bűnözés elleni küzdelem során is.

A New Yorkban és Londonban is székhellyel rendelkező Globális Számítógépes Bűnözés Elleni Együttműködés egy nemzetközi, több szakterületet érintő szerveződés, amely a kártevő számítógépes tevékenység elleni küzdelem érdekében jött létre. Az együttműködés 2015 szeptemberében jött létre a Manhattani Ügyészség, a Londoni Rendőrség és az Internetes Biztonság Központ részvételével. 2016 szeptemberében már 14 országból, 19 különböző területről érkező 99 tagot számlált a szervezet.

A Minősített Vagyon Elleni Bűncselekmények Elleni Iroda és Nemzetközi Pénzmosás Elleni Központ, valamint a Pénzügyi Felderítő Egység a munkája során információt gyűjt és szaktudást (földrajzi, nyelvi) szerez, gyanús személyeket, cégeket vizsgál, pénzmosás elleni harcot folytat, valamint egyéb nyomozásokat támogat.

Cyrus Vance, New York Manhattan városrész ügyészségének vezető ügyésze

  1. Az előadás Dublinban, az IAP XXI. Éves Világkonferenciáján (2016. szeptember 11–15.) a III. Plenáris ülésen (Az ügyész szerepe) hangzott el. Az ismertetést készítette: Tankó Bojána ügyész, Budapesti XX., XXI. és XXIII. kerületi Ügyészség; az ÜOE Nemzetközi Bizottságának tagja.


Your browser does not support the canvas element.