tudományos-szakmai folyóirat

Köszöntő


Szerző(k): Matécsa Artemon

Kedves Kollégák!

Minden szervezetnek, minden hivatásrendnek szüksége van példaképekre.

Olyanokra, akiket nemcsak tisztségük, elismeréseik, de egyéniségük, jellemük miatt is tisztelünk. Akikre sikeres pályafutásukon, elméleti és gyakorlati tudásukon túl nemes modoruk, emberségük miatt is méltán lehetünk büszkék. Akik ugyanúgy szólnak a kezdő kollégákhoz, mint a meglett korú szaktekintélyekhez, reményt adva nekik, hogy előttük is nyitva a lehetőség, hogy a hivatás iránti elkötelezettségük, a szakma iránti alázatuk egyszer talán felemeli őket is a köztisztelet ezen fokára.

Az Ügyészek Lapja mostani számában egy ilyen példaképünk, a nemrégiben nyugállományba vonult Láng László legfőbb ügyészségi főosztályvezető ügyész úr előtt tisztelgünk. Ünnepeltünk előtt 43 éve, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karon szerzett diplomájának megszerzésekor nem volt kérdés, hogy munkásságát mely hivatásnak szenteli.

Ügyészségi pályafutását 1976-ban fogalmazóként a Budapesti XIII. Kerületi Ügyészségen kezdte meg. A szakvizsga után a IV. és XV. Kerületi Ügyészségen teljesített szolgálatot, ahol 1978-ban ügyészi kinevezést nyert, majd három év múltán vezetőhelyettes ügyész lett. Újabb három év elteltével, 1984-ben a Fővárosi Főügyészség Büntetőbírósági és Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti Osztályára került ügyészként, ahonnan alig egy évvel később a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség vezető ügyészévé nevezték ki.

Innen került 1992-ben egyenesen a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti és Vádelőkészítési Főosztályának élére, ahonnan – 27 év után – az elmúlt év végén vonult nyugállományba.

E kivételes pályafutást nemcsak az ügyészségi szervezeten belül – ahol minden kitüntetést megkapott, amit megkaphatott (Legfőbb Ügyészi Dicséret, Ügyészségi Emlékgyűrű, Kiváló Munkáért kitüntető jelvény, Kozma Sándor-díj) –, de azon kívül is számtalan alkalommal méltatták (Belügyminiszteri Dicséret, Deák Ferenc-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje), ezzel elismerést szerezve hivatásrendünknek is.

Ezúton kívánunk minden jót a most kezdődött időszakhoz, melyben Láng úrnak több ideje lesz a gyakorlati munka után a tudományos élet felé fordulni, reményeink szerint az Ügyészek Lapja Szerkesztőbizottsági tagságán keresztül is!

Dr. Matécsa Artemon, ÜOE elnök


Your browser does not support the canvas element.