tudományos-szakmai folyóirat

Fejes Erik: Emlékkötet dr. Kovács Tamás (1940-2020) altábornagy legfőbb ügyész tiszteletére


Szerző(k): Kiss Anna

A Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság gondozásában és kiadásában emlékkötet jelent meg Kovács Tamás altábornagy legfőbb ügyész tiszteletére.1  A könyvet Fejes Erik szerkesztette, borítóját, ahol Kovács Tamás – altábornagyi előléptetése után készült – fotója látható, Somogyi András tervezte.

A kiadvány tisztelgés a három éve elhunyt Kovács Tamás emlékére.

Szerkezetileg a kötet több részből áll: Polt Péter és Kádár Pál ajánlását, valamint az előszót követő rész rávilágít arra, hogy milyen gazdag életút áll Kovács Tamás mögött. A nevéhez fűződő cikkek és tanulmányok, valamint előadások, illetve beszédek előtt a könyv Györgyi Kálmántól, Pilishegyi Noémitől, Lencsés Csabától, Vókó Györgytől, Kiss Annától, Matécsa Artemontól és Nagy László Tibortól származó véleményeket, emlékeket idéz fel. A könyv utolsó része pedig, a forrásokat követően, fényképmellékletet tartalmaz. A fotókat a család és a Legfőbb Ügyészség bocsátotta a kiadó rendelkezésére. A felvételeken Kovács Tamás életútját követhetjük végig 3 éves korától haláláig, 1943-tól 2020-ig.

A képek mögött még érezzük őt teljes valóságában: a meghitt emlékek, az otthoni és a munkahelyi környezet mind-mind visszapörgetik az időt. A fotók visszfénye áttöri a könyvben ezeket az oldalakat; életre kelti a múltat, hogy a vele kapcsolatos emlék megelevenedjen és kifusson a végtelen időbe.

Kovács Tamás írásművei kivonatosan, 1976-tól 2017-ig szerepelnek a tiszteletkötetben, előadásai és beszédei pedig 1998-tól 2010-ig.

Az írásművek többsége a katonákra vonatkozó jogi rendelkezések kérdéseit, problémáit, alakulását követi végig; ezekből a cikkekből, tanulmányokból egyfajta katonai jogtörténeti fejlődés bontakozik ki az olvasó előtt. Ezért ez a könyv nem csupán emlékezeti kiadvány, hanem egy jogterület alakulása előtti tisztelgés is, ami persze szorosan összefügg Kovács Tamás életével és munkásságával.

A katonai jogterületről szóló írások mellett megjelenik a kötetben néhány olyan munka is, ami Kovács Tamás OKRI-ban töltött éveinek állít emléket, és annak is a bizonyítékául szolgál, hogy a korábbi legfőbb ügyész a kutatók világában is megállta a helyét. Ezen témák között szerepel többek között a büntetőeljárás reformja, a vádalkuhoz kapcsolódó értelmezés, az ügyészség alkotmányos helyzete és a magánindítvány bemutatása megjelenésétől napjainkig.

Ezzel a kötettel fontos kiadvány kerül a könyvespolcunkra.

Kiss Anna PhD, tudományos főmunkatárs, OKRI, strasbourgi tutor

  1. A kötet teljes terjedelmében elérhető: http://real.mtak.hu/164634/1/Emlekkotetdr.­KovacsTamas1940-2020altabornagylegfobbugyesztiszteletere.pdf


Your browser does not support the canvas element.