tudományos-szakmai folyóirat

A nemzetközi tömegpiaci csalások elleni fellépés¹


Szerző(k): Takácsné Diófási Ágnes

Levezető elnök: Abigail Stempson, igazgató, NAGTRI Fogyasztóvédelmi Központ, USA

Előadók: Richard Goldberg, főtanácsadó az átfogó perindítások ügyeiben, Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Főosztály, USA; Laura Alejandra Perugini, peres és közigazgatási ügyekben eljáró ügyész, Buenos Aires Autonóm Városa, Argentína; Sidney Rosa da Silva Junior, koordinátor, Rio de Janeiro Állam Fogyasztóvédelmi Ügyészség, Brazília; Satyajit Boolell, IAP-alelnök, Mauritius

A PCPN (Ügyészek Fogyasztóvédelmi Hálózata) olyan nélkülözhetetlen kommunikációs fórumot biztosít gyakorló szakemberek részére, amely lehetővé teszi ötleteik és tapasztalataik kicserélését, folyamatos tájékozódásukat, a közös innovációt és problémamegoldást, a megközelítések és a technikák fejlesztését a fogyasztóknak kárt okozó csalárd vállalkozásokkal szemben. A hálózat jelenlegi vezetői argentin, brazil, mauritiusi és egyesült államokbeli IAP-tagokból állnak.

A fogyasztók sérelmére elkövetett csalásokat és a megtévesztő kereskedelmi rendszereket szankcionáló igazságszolgáltatás országonként különböző, és a kormányzat több ágazata is illetékes az ilyen ügyekben. Az országok egy része nagy általánosságban a civil igazságszolgáltatás keretei között, más részük a büntetőjog eszközeivel, sokan pedig mindkét módon szankcionálják a fogyasztóvédelmi jogsértéseket, attól függően, hogy milyen súlyú a jogsértés és milyen az elkövetői kör. Az ilyen típusú rendszerek ellen fellépő sokféle nemzeti igazságszolgáltatás mellett az ügyészek világhálózatának kifejlesztése egy lépés a fogyasztók világméretű védelme érdekében.

A PCPN ülésszak középpontjában a nemzetközi tömegpiaci csalások elleni fellépés, a határokon átnyúló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat állt, és kiterjedt annak megvitatására is, hogy a belföldi csaló rendszerek miként teszik áldozattá a fogyasztókat külföldön, továbbá arra is, hogy a nemzetközi csalók miként károsítják az egyes országok fogyasztóit.

Az ülés feltárta

  • a különböző igazságszolgáltatási rendszerekben meglévő fogyasztóvédelmi eljárások típusait;
  • a más országok nyomozó hatóságaival való együttműködés sikereit és kudarcait;
  • a más országok csalóinak azonosítására és nyomozására vonatkozó technikákat;
  • a büntető kontra polgári igazságszolgáltatást.

A fórum magában foglalt egy áttekintést az IAP-PCPN szakmai hálózat forrásaival kapcsolatban, valamint azt a kerekasztal-beszélgetést, ahol a résztvevők a saját országuk fogyasztóvédelmi tevékenységének egyes kérdéseiről beszéltek.

Takácsné Diófási Ágnes, IAP szenátor 2016-tól, IAP VB-tag (2010–2016), az ÜOE nemzetközi kapcsolatok alelnöke (2009–2020).

  1. Az IAP – Prosecutor’s Consumer Protection Network (PCPN) – Ügyészek Fogyasztóvédelmi Hálózata által szervezett ülés összefoglalója.


Your browser does not support the canvas element.